5 vragen aan Odile Janssen, Programma Coördinator Postcode Loterij Buurtfonds

Ervaringen

Hoe is het om te werken bij het Postcode Loterij Buurtfonds? Dat kunnen onze collega’s zelf het beste vertellen. En daarom laten wij je graag met ze kennismaken! Vandaag stellen we vijf vragen aan Odile Janssen, Programma Coördinator voor de kleinschalige buurtprojecten die worden gesteund door het Postcode Loterij Buurtfonds.

1. Kun je meer vertellen over jouw werk als Programma Coördinator bij het Postcode Loterij Buurtfonds?

Sinds de start ondersteunt het Postcode Loterij Buurtfonds kleinschalige buurtprojecten voor en door bewoners die de buurt leefbaarder maken, met een bijdrage tussen de 500-5.000 euro. Sinds deze zomer is het ook mogelijk om een aanvraag voor een groter bewonersinitiatief in te dienen. Deze initiatieven krijgen niet alleen een hogere bijdrage, maar zijn ook inhoudelijk anders; ze zijn ondernemend, innovatief en hebben de potentie om bestaande systemen te veranderen. Ik ben verantwoordelijk voor het beleid rond de kleinschalige buurtinitiatieven die we steunen. We krijgen dagelijks veel aanvragen binnen. Deze beoordeel en bespreek ik met andere collega’s. We doen heel hard ons best om iedereen binnen 2 tot 6 weken te laten weten of hun project is goedgekeurd. Dit lukt alleen als alles zo goed en efficiënt mogelijk loopt. Ik houd daarom de processen in de gaten en kijk of er aanpassingen nodig zijn. Daarnaast kijken we naar de evaluaties die de initiatieven sturen als het project is afgerond. En om te zien wat voor fantastische dingen verschillende buurten in Nederland organiseren, bezoek ik regelmatig projecten. Zo ging ik onlangs op bezoek bij Stichting Zij is wij, een huiskamer voor en door de buurt in Arnhem.

2. Wat vind je een mooi voorbeeld van een buurtproject dat wordt gesteund door het Postcode Loterij Buurtfonds en waarom?

Dit is een lastige vraag. Er zijn zo ongelooflijk veel mooie projecten. Ik ben altijd erg onder de indruk van wat mensen voor de buurt en voor elkaar doen. Het leuke is dat iedereen naar zijn of haar eigen buurt kijkt en zelf ziet wat er nodig is. Soms zijn juist de kleine buurtprojecten heel waardevol en brengt het de buurt echt bij elkaar. Het is prachtig als mensen door een buurproject elkaar weten te vinden en samen een fijne buurt creëren. Als ik een specifiek voorbeeld noem, doe ik de rest echt tekort.

3. Waar ben je in je werk het meest trots op?

Het Postcode Loterij Buurtfonds bestaat nog niet zo lang, maar het is fantastisch om te zien dat veel mensen ons al weten te vinden. Ik ben er trots op dat we al zoveel prachtige projecten mogen ondersteunen, dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij. Van een buurttheatervoorstelling met verhalen uit de buurt tot een buurtmoestuin waar met de oogst maaltijden voor de buurt gemaakt worden. We doen heel hard ons best om voor een zo groot mogelijke groep benaderbaar te zijn. Dit is een uitdaging en lukt helaas niet altijd, maar we zijn echt bereid om te leren en ons waar mogelijk aan te passen.

[tekst gaat verder onder foto]

Odile op bezoek bij podcast De Groentjes

4. Wat vind je het leukste aan je werk?

Het allerleukste is natuurlijk als we bericht krijgen van initiatieven dat het project geslaagd is. Mensen zijn super dankbaar en dat geeft mij ook weer veel energie. Daarnaast is de diversiteit en veelzijdigheid aan werkzaamheden heel fijn, dat houdt mij scherp. Dat je met je werk zoveel mooie buurtprojecten mag ondersteunen is echt heel bijzonder.

5. Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Elke werkdag ziet er bij mij anders uit. Meerdere keren per week kom ik met het team samen om aanvragen te bespreken. Daarnaast komen er veel verzoeken binnen met de vraag of we bij initiatieven langs kunnen komen. We doen ons best, maar met een relatief klein team als dat van ons is dit niet altijd haalbaar. Als we de ruimte zien, doen we dit wel zo veel mogelijk. Ook heb ik met verschillende andere afdelingen en collega’s overleggen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het aanpassen van een vraag in het aanvraagformulier voor initiatieven of een artikel dat we willen maken voor op onze website.