5 vragen aan Tutku Yüksel, Programmamanager Postcode Loterij Buurtfonds

Ervaringen

Hoe is het om te werken bij het Postcode Loterij Buurtfonds? Dat kunnen onze collega’s zelf het beste vertellen. En daarom laten wij je graag met ze kennismaken! Vandaag stellen we vijf vragen aan Tutku Yüksel, Programmamanager voor de vernieuwende bewonersinitiatieven die worden gesteund door het Postcode Loterij Buurtfonds.

Wat sprak je zo aan om te gaan werken bij het Postcode Loterij Buurtfonds?

Al van jongs af aan wil ik bijdragen aan een wereld die solidair, duurzaam en creatief is. Opkomen voor dat wat kwetsbaar is, of dat nu gaat om mens, natuur of dier. Ruimte maken voor doeners met dromen en ideeën die hoop geven, die pionieren en laten zien dat het anders kan. Daar is moed voor nodig. En dat vond ik bij Stichting DOEN, waar het Postcode Loterij Buurtfonds onder valt. Wij financieren initiatieven vaak in de prille eerste fase, wanneer het vaak nog niet zeker is wat het resultaat gaat zijn. Om op dat moment als fonds in te stappen, vraagt moed en vertrouwen. Maar zo maken we letterlijk en figuurlijk ruimte voor ondernemende initiatieven die bestaande systemen en manieren van werken bevragen en laten zien dat het anders kan.

Kun je iets meer vertellen over je werk?

Ik doe veel verschillende dingen als Programmamanager voor de vernieuwende bewonersinitiatieven. Het overgrote deel ben ik in contact met ondernemende initiatieven die ofwel op zoek zijn naar financiering of die al onze partner zijn. Verder heb ik contact met andere fondsen, belangenorganisaties en experts om op de hoogte te blijven van wat er speelt in de wereld van bewonersinitiatieven. Samen met mijn collega's werk ik ook aan de strategie en het beleid van ons programma, zodat die relevant blijft.

Wat is voor jou een mooi voorbeeld van een vernieuwend bewonersinitiatief?

Collectief Kapitaal! Zij maken zich hard voor bestaanszekerheid en doen dat op een andere manier dan we gewend zijn. Ze gaan uit van solidariteit: allerlei mensen leggen geld in, wat verdeeld wordt onder mensen die dat nodig hebben. Die krijgen maximaal een jaar iedere maand een bedrag op hun rekening. Wat ik zo mooi vind is dat Collectief Kapitaal vanuit vertrouwen werkt. Er zijn weinig voorwaarden om mee te doen en er is geen controle hoe het geld wordt besteed. Maar hier houdt het niet op. Collectief Kapitaal kijkt ook naar wat de impact is van deze manier van werken, zowel bij de gevers als bij de ontvangers van het geld. Deze kennis delen ze met anderen om beweging te creëren in het denken, handelen en beleid met betrekking tot bestaanszekerheid. Ze zijn een paar jaar geleden begonnen in één stad en zijn nu actief in vier steden.

Hoe is het om te werken bij het Postcode Loterij Buurtfonds?

Het is heel leuk om hier te werken, geen dag is hetzelfde. Ik ontmoet om de haverklap inspirerende mensen die impact (willen) maken. Soms is dat online of bij ons op kantoor in Amsterdam, en soms reis ik daarvoor naar andere plekjes in Nederland. Ik word er heel blij van dat wij zoveel impactvolle initiatieven kunnen ondersteunen dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij om verschil te maken. Ook hebben we een fijn team met mensen die elkaar aanvullen en versterken. Iedereen is zo gemotiveerd om bij te dragen en gaat echt door het vuur voor onze partners. Verder wordt er ook van alles georganiseerd voor en door de collega's: er zijn borrels, inspiratiesessies, uitjes, workshops en trainingen.

Waar kijk je de komende tijd naar uit?

Binnenkort ga ik voor het eerst mee met de DOEN-dagen. Dan gaan we met alle collega's een weekend op pad en bezoeken we verschillende partners die we ondersteunen, vanuit het Postcode Loterij Buurtfonds, Stichting DOEN en het VriendenLoterij Fonds. Daarmee krijg ik ook een inkijkje in het werk van collega's en leer ik weer nieuwe dingen om mee te nemen in mijn werk.