Amsterdammers maken een vuist tegen de crisis

Ervaringen

Op het moment dat tijdens de lockdown in maart alles lijkt weg te vallen, ontdekken Amsterdammers in parken en op straathoeken en pleinen ineens iets nieuws: er hangen bokszakken. Een spontaan initiatief van Boogieland [Kick] Boxing Club uit Amsterdam Noord. Door de hele stad hangen zij bokszakken op waar iedereen -jong, oud, arm of rijk- de frustraties van een gesloten stad even van zich af kan slaan. De actie blijkt een groot succes en krijgt nu een vervolg.

Spontaan succes
Maartje Piersma, projectleider: ”Trainen en aan jezelf werken zou wat ons betreft voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Wij halen onze kracht uit boksen en wilden iets doen voor de stad en al haar inwoners”. Tijdens de eerste lockdown maken Amsterdammers dan ook dankbaar gebruik van de ‘Boogieland Boxing Bags’. De audio trainingen, die bij elke bokszak via een QR-code gratis zijn te ontdekken, worden 12.000 keer beluisterd en de kaart met de locaties is in die periode meer dan 60.000 keer bekeken. Via social media sturen enthousiaste sporters hun video’s en dankberichten naar Boogieland. Het initiatief zorgt bij veel Amsterdammers voor een fris hoofd in een chaotische tijd. Als op een gegeven moment de maatregelen worden aangescherpt, besluit Boogieland de bokszakken weer te verwijderen. De resultaten en ervaringen bieden wel een mooie basis voor een doorstart later in het jaar.

Meer dan sport
Waar de eerste fase nog spontaan ontstond, daar pakt Boogieland het ditmaal anders aan. Er is goed contact met de gemeente Amsterdam over het gebruik van de publieke ruimte en er is nagedacht over een duurzamer karakter van de actie. Zo is de Boogieland Foundation opgericht, een stichting die het project verder draagt. Maartje: “We trekken het in deze tweede fase breder dan alleen het stimuleren van sporten in crisistijd. Zo hebben we onze bokszakken opgehangen op plekken waar mensen het gevoel hebben dat er niet altijd naar hen wordt omgekeken.” Daar werkt de stichting samen met buurthuizen, jeugdwerk, buurtcoaches, sportmakelaars en andere lokale partijen om zo in elke wijk een solide netwerk op te bouwen. Een netwerk dat door sport met elkaar verbonden is en waar iedereen de kans krijgt het beste uit zichzelf te halen.

Voor iedereen
Dit jaar gaat de Boogieland Foundation door met het uitbreiden van het project. Er zijn verschillende nieuwe locaties op het oog waar het project goed tot zijn recht zou komen. Daar willen ze legendes uit de (kick)bokssport seminars laten geven aan de jeugd. “Het doel is en blijft om (kick)boksen inkomensonafhankelijk toegankelijk te maken voor iedereen, zodat je niet alleen fysiek maar ook mentaal aan jezelf kan werken”. Zo ontstaan er in steeds meer Amsterdamse wijken krachtige netwerken die tegen een stootje kunnen. En wie weet komen daar in de toekomst ook nieuwe steden bij. Maartje: “Onze droom blijft groot; daar is uitbreiden naar andere steden zeker een onderdeel van!”