De Oude Bieb helpt buurtbewoners warm de winter door

Ervaringen

“Ons bereiken berichten dat de meest kwetsbare wijkbewoners de verwarming niet aanzetten en gaan bezuinigen op eten. Wij maken ons hier grote zorgen over!” Fen Strating is coördinator van De Oude Bieb, een gezellige ontmoetingsplek in Groningen. Met steun van het Postcode Loterij Buurtfonds helpen zij kwetsbare buurtbewoners de winter door. Ze organiseren gratis activiteiten en gaan met wijkbewoners de buurt in zodat ze niemand uit het oog verliezen.

Warme ontmoetingen

Deze winter staat de deur van De Oude Bieb vaker open. In de warme huiskamer is iedereen welkom om een spelletje te spelen of mee te eten tijdens de wekelijks georganiseerde buurtmaaltijden. Dit scheelt weer stook- en kookkosten en is bovenal reuze gezellig. Strating: “Daarnaast gaan we op een speelse wijze informatie geven over hoe je kunt besparen op energiekosten. Hiervoor willen we bijvoorbeeld een Bespaar Bingo ontwikkelen en organiseren.”

De wijk in

Om er zeker van te zijn dat niemand in de kou blijft zitten, trekken wijkbewoners ook de buurt in. Ze houden met behulp van wijkteams hun kwetsbare ouderen of gezinnen in beeld en bieden een luisterend oor. “Dit is belangrijk, want onze ervaring is dat deze mensen zich vaak schamen om hulp te vragen”, aldus Strating. Met een knusse woonkamer voor de stad, warme ontmoetingen en persoonlijke aandacht, helpt De Oude Bieb buurtbewoners de winter door.

Postcode Loterij Buurtfonds lanceert de campagne ‘Met je buurt de winter door’

Het Postcode Loterij Buurtfonds vindt het belangrijk dat buurtbewoners elkaar deze winter – net als in Groningen - blijven ontmoeten en zich gezamenlijk blijven inzetten voor hun buurt. Door de hoge energieprijzen komen buurtprojecten en -activiteiten echter onder druk te staan. Daarom lanceert het Postcode Loterij Buurtfonds de campagne ‘Met je buurt de winter door’. Maatschappelijke organisaties kunnen van 8 november tot en met 28 februari 2023 een (extra) aanvraag indienen voor een bijdrage tussen de 500 en 5.000 euro. Bij goedkeuring staat het bedrag binnen zes weken op de rekening.

Heb jij een goed idee om je buurt te helpen om samen warm de winter door te komen? Via www.postcodeloterijbuurtfonds.nl/met-je-buurt-de-winter-door kun je een aanvraag indienen.