Op het voormalig Suikerunieterrein in Groningen zetten Coöperatie de SuikerBiedt en de samenmakerij zich in voor een toekomstbestendige stad. Met steun van het Postcode Loterij Buurtfonds werken pioniers, makers, doeners, overheid en creatievelingen er de komende jaren samen aan een levende, eerlijke, open, circulaire, natuurlijke en genereuze plek.
Een creatieve broedplaats
Coöperatie de SuikerBiedt is een paar jaar geleden opgericht om meer verbinding en samenwerking te creëren tussen de creatieve makers op het terrein, omwonenden, de gemeente en andere organisaties in Groningen. Inmiddels hebben ruim 50 makers, ondernemers, scholen en pioniers van het terrein zich verenigd in de coöperatie. Naast het organiseren van het Suikerbrij festival, workshops en rondleidingen, wil de SuikerBiedt een actieve rol spelen in het samen oplossen van sociaal-ruimtelijke vraagstukken van nu en straks. Circulariteit, duurzaamheid, ecologie, verbinding en samenwerking staan daarbij centraal.
Een duurzame en veerkrachtige toekomst
De komende dertig jaar staat het terrein van de voormalige suikerfabriek aan de rand van Groningen centraal in een grootschalige herontwikkeling. Er komen nieuwe woningen, scholen en andere voorzieningen. De SuikerBiedt en de samenmakerij willen, in samenwerking met bewoners, overheid en andere partijen, experimenteren met anders Groningen maken, zoeken naar nieuwe vormen van bouwen en samenleven, gericht op duurzaamheid en veerkrachtige gemeenschappen.
Laten zien dat het anders kan
Met steun van het Postcode Loterij Buurtfonds starten de coöperatie en de samenmakerij in 2025 met een ‘experimenteerjaar’. Met de Suiker Biedt Plek ligt de focus op samen anders Groningen maken, het bouwen van een paviljoen en het verder ontwikkelen van een visie en meerjarenplan. Het paviljoen en de Suiker Biedt Plek werkt als experimenteerruimte, waar makers, bewoners, ambtenaren en andere geïnteresseerden samen leren en bouwen.
Er komen activiteiten en programma’s rondom thema’s als circulair bouwen en de genereuze stad, en er wordt geëxperimenteerd en geleerd rondom het thema democratisch burgerschap. Met als belangrijkste drijfveer de beweging van een DIY (do it yourself)-cultuur naar een DIT (do it together)-cultuur, want ‘een betere wereld begint bij ons samen’. Het doel is om aan het eind van het jaar een brede en diverse groep betrokkenen te hebben die eigenaarschap voelt over de ontwikkelingen op het terrein.
Tutku Yüksel, programmamanager Postcode Loterij Buurtfonds: “De Suiker Biedt Plek is een vernieuwend en inspirerend initiatief. De coöperatie betrekt gebruikers en bewoners bij de ontwikkeling van het terrein, wat hun gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid versterkt. En door voor te leven hoe een leefbare, duurzame, circulaire stad eruit kan zien, laat deze voorloper zien dat het anders kan.”
Het Postcode Loterij Buurtfonds steunt De Suiker Biedt Plek dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.