De Verhalenbank nodigt iedereen uit voor een goed gesprek

Ervaringen

Voor een goed verhaal ga je even zitten. Het project de ’Verhalenbank’ maakt daarom samen met de inwoners van Velserbroek een mozaïekbank. Een prachtig kunstwerk dat al voordat het af is de mensen uit het dorp bij elkaar brengt. Kinderen en jongeren maakten het ontwerp en een grote groep vrijwilligers van alle leeftijden heeft maandenlang aan de bank gewerkt om het ontwerp steentje voor steentje tot leven te brengen.

Iedereen maakt mee

Met een informatieavond, verschillende workshops en natuurlijk het mozaïeken van de betonnen bank, is het proces rond de Verhalenbank zo ingericht dat zoveel mogelijk mensen een bijdrage kunnen leveren. Zo’n 80 jongeren hielpen mee met het ontwerpen en het mozaïeken, 40 volwassen hadden een rol in het organiseren van workshops en via verschillende stichtingen werden ook nog eens 15 ouderen en 20 mensen met een beperking bij het project betrokken. De bank, die uiteindelijk een uitnodigende ontmoetingsplek voor het dorp moet worden, zorgt zo al tijdens het maakproces voor verbinding.

“Ardy Blok, vrijwilliger: ‘’Door betrokken te zijn bij De Verhalenbank, krijgen bewoners nieuwe contacten, leren zij mozaïeken én maken wij samen een waanzinnig kunstwerk. De reacties die wij krijgen zijn geweldig. ‘Nu kan ik aan iedereen onze mozaïekbank laten zien, want ik heb meegeholpen’, zei een kind. “Een resultaat waar wij met z'n allen trots op zijn, daar doen we het toch voor?!””

Kunst van het samenkomen

De Verhalenbank krijgt uiteindelijk een centrale plek bij de ingang van het stadspark van Velserbroek. Daar is het voor passanten een mooi kunstwerk om naar te kijken, maar bovenal de ideale plek voor een ontmoeting en een goed gesprek met bekenden én onbekenden. Voor iedereen die het nodig heeft of het simpelweg gezellig vindt.

Het Postcode Loterij Buurtfonds is opgezet om buurtprojecten financieel te ondersteunen zodat ze snel gerealiseerd kunnen worden. Op die manier maken we met z’n allen Nederland een stuk mooier! Ook hopen we zo meer mensen te inspireren om ook in actie te komen. Alle in Nederland gevestigde maatschappelijke organisaties- en initiatieven kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage tussen de €500,- en €5.000,-.