Een betere wereld begint in de buurt

Ervaringen

Mede mogelijk gemaakt door het Postcode Loterij Buurtfonds: Beweegpark Peize. Iedereen uit het Drentse dorp en omgeving kan er terecht om te sporten. Een mooi project dat bijdraagt aan een betere buurt. Schaatscoach Gerard Kemkers, een van de initiatiefnemers, is er ontzettend blij mee.

Je kunt er buiten fitnessen en de hele omgeving kan er op een leuke en laagdrempelige manier sporten en bewegen. Met Beweegpark Peize wil het dorp Peize, dat onder Groningen ligt, leefbaarder en vitaler worden. Zo komen er elke week beweegprogramma’s voor jong en oud.

Om de aanleg van het park mogelijk te maken, diende het Beweegpark een aanvraag in bij het Postcode Loterij Buurtfonds. Buurtbewoners met een goed idee kunnen voor een bijdrage tussen de 500 en 5.000 euro bij ons aankloppen. Bij goedkeuring staat de bijdrage binnen twee tot zes weken op hun rekening. Als je een goed idee hebt, wil je immers snel van start kunnen gaan.

Bewegen in de buitenlucht
Gerard Kemkers is blij met de bijdrage van het Buurtfonds. De wereld- en Olympisch kampioen langebaanschaatsen (1988/1989) en succesvol schaatscoach is er al sinds 2015 mee bezig. Samen met de mannen van Peize in Beweging (PiB) wil hij het Drentse dorp in beweging krijgen en houden. “Met Beweegpark Peize willen we laten zien dat bewegen belangrijk is, van schooljeugd tot bewoners van zorgcentra. In het afgelopen coronajaar was goed te merken hoe belangrijk mensen het vonden om te bewegen in de buitenlucht. Iedereen ging wandelen en fietsen. Corona zette vitaliteit weer op de kaart. Laten we die ‘herinnering’ vooral niet loslaten. Vroeg beginnen met bewegen is belangrijk voor de levensstijl van kinderen. Door al die schermen waarvan zij gebruikmaken, bewegen ze veel minder. Tijdens schooluren stimuleren we ze in het Beweegpark met extra activiteiten door een beweegcoach. En we bieden weerbestendige faciliteiten aan waaromheen we voor jong en oud mooie programma’s kunnen ontwikkelen.”

Saamhorigheid
De bijdrage van het Buurtfonds is heel mooi en belangrijk, vindt Gerard. “Zo’n bedrag stimuleert initiatieven die in de buurt worden ontwikkeld. Het begint bij een buurman of buurvrouw en breidt zich zo verder uit. De saamhorigheid is daardoor heel groot en dan wordt het extra gewaardeerd als zo’n aanvraag wordt toegekend. Het werkt als het winnen van een prijs, zeer motiverend dus. Toen we het telefoontje kregen van het Buurtfonds stonden we met z’n allen echt te juichen.”

Het Beweegpark is begin december met de gepaste maatregelen feestelijk geopend en inmiddels op kleine schaal in gebruik genomen.

Vliegende start
Het is een mooie en logische stap om ook kleinschalige initiatieven mogelijk te maken, zegt Tatiana van Lier, projectleider van het Postcode Loterij Buurtfonds. “We bieden al structurele en ongeoormerkte steun aan goede doelen vanuit de Loterij en steun aan vernieuwende initiatieven vanuit DOEN. Nu steunen we ook projecten die zich dicht bij de deelnemers bevinden. Het Postcode Loterij Buurtfonds maakte een vliegende start en we hopen dat we het komende jaar veel mooie projecten mogelijk kunnen maken. Zodat we de kaart van Nederland oranje kleuren met onze vlaggetjes.”

Foto's: Marten Deblecort (ditispeize.nl)

‘Toen het Buurtfonds belde, stonden we met z’n allen echt te juichen. We willen het komende jaar veel mooie projecten mogelijk maken’