Een street art route om trots op te zijn

Ervaringen

In de wijk de Wolfskuil, in Nijmegen, kun je binnenkort op speurtocht in de wijk. Buurtbewoners toveren daar samen met lokale kunstenaars elektriciteitskastjes om tot kleurrijke kunstwerken. Elk kastje wordt versierd met een wolf, de onofficiële mascotte van de wijk. Rita Lange, programmamanager bij de Wijkfabriek, vertelt hoe dit street art project de identiteit en creativiteit van de wijk weerspiegelen. Samen de buurt opfleuren, daar word je blij van!

Wat is de Zoek de Wolf – Street art route?
“Dat is een initiatief voor meer openbare kunst in Wolfskuil. Met de street art route willen we de wijk een beetje mooier en speelser maken. Als oude volkswijk is Wolfskuil zeer gemêleerd, en soms leven de mensen er een beetje langs elkaar heen. Door samen te bedenken wat de buurt uniek maakt, staan de bewoners stil bij wat zij mooi vinden en ontwerpen we samen iets waar iedereen trots op kan zijn.”

Hoe ontstond het idee?
“Aanleiding van de street art route was een voorstel voor een muurschildering van een grote wolf, door Jelko Arts, stadstekenaar van Nijmegen. Tijdens De Kuulturele zondag, een festival van en voor bewoners van de Wolfskuil, verzamelden we ideeën van buurtbewoners voor meer street art ideeën in de wijk. We knutselden een mooie brievenbus met foto’s van Wolfskuil erop en vroegen: ‘’Wat wil jij in de buurt?’ En: ‘Welke thema’s vind je belangrijk?’ Daar kwamen onderwerpen als ‘diversiteit’, ‘groen’, ‘sociaal’ en ook ‘de wolf’ naar voren. De wolf werd onze mascotte. Er zat ook een briefje bij met ‘stroomkastjesroute’. Dit vonden we zo’n mooi idee, dat we besloten de stroomkastjes als het canvas van de wijk te gebruiken.”

Het idee was er, en toen?
“Als try-out zijn we meteen aan de slag gegaan met twee basisscholen hier in de buurt. Kinderen van de Wieken en de Michiel de Ruijterschool maakten een ontwerp voor drie kastjes bij hen in de buurt. Dit ontwerp werd door Frank Nabuurs en Jari Hoogenbos van Waalhalla op de kastjes gesprayd en de onthulling van de kunstwerken vierden we met een klein buurtfeestje.

Dit smaakte naar meer. We deden een aanvraag voor een bijdrage bij het Postcode Loterij Buurtfonds, zodat we een echte route kunnen maken en dat werd gehonoreerd! Nu werken we met buurtbewoners aan twee nieuwe kastjes en uiteindelijk hopen we er tien te maken. Er komt geen plattegrond met de kunstwerken, want een speurtocht door de wijk werkt beter. Wel zijn we van plan een wolvenspoor te maken om de kastjes met elkaar te verbinden.”

Wat betekent dit initiatief voor de buurt?
“De meeste bewoners reageren enthousiast op het idee. De stroomkastjes zijn nu niet heel aantrekkelijk en men is blij dat we er wat moois van maken. We betrekken de bewoners die in in een cirkel rondom het kastje wonen om mee te denken over het ontwerp. Hierdoor ontstaat eigenaarschap en het brengt verbinding in de buurt. Het mooie van street art is dat er zoveel grappige, fantasievolle creaties zijn. Je gaat met andere ogen naar je buurt kijken. Bovendien is het kunst die voor iedereen toegankelijk is. Het verrast je onderweg en geeft een identiteit aan de buurt. Je merkt nu al dat buurtbewoners de wolf omarmen en trots worden op hun wijk.”

Wat betekent onze bijdrage voor jullie?
“Dankzij de bijdrage van het Postcode Loterij Buurtfonds kunnen we de street art route realiseren. Met hulp van de gemeente hadden we misschien twee of drie kastjes kunnen maken, maar verder niets. Nu kunnen we buurtbewoners betrekken, de kunstenaars betalen die helpen bij de uitvoering, de kastjes met elkaar verbinden tot een echte route en we organiseren een feestje bij de oplevering. Ook plakken we een QR-code op elk kastje, zodat men het verhaal achter het ontwerp kan ontdekken.”

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
“Als ik heel groot mag denken zou ik de route graag doortrekken met een ‘mural’ op de grote trap in de Oude Azaleastraat. Dat is zo’n kenmerkende plek in de wijk. Op de ideeënbus hadden we al een aantal elementen uit de wijk, zoals deze trap, paaltjes, een grote lege muur, gecombineerd met voorbeelden hoe je dit met street art kan versieren. Vooral de buurten waar nog weinig moois te vinden is, daar moet kunst naartoe, omdat mensen er zelf ook van opknappen als hun buurt mooier wordt.”

Heb je tips voor mensen met een goed idee voor hun buurt?
“Ga af op een mooi initiatief dat je aanspreekt en vraag hoe men dat voor elkaar heeft gekregen. En ga op zoek naar mensen of organisaties zoals de Wijkfabriek, die je kunnen helpen om het idee voor jullie wijk te realiseren. Elke buurt heeft wel een groep actieve mensen die je wil helpen. Een wijkraad, een buurthuis, je buurman of buurvrouw. Zoek het vooral bij mensen die je kent, waar je vertrouwen in hebt, zodat je samen je buurt mooier kunt maken.”

Het Postcode Loterij Buurtfonds steunt de Zoek de Wolf – Street art route van Stichting De Wijkfabriek dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.