Fruittuin Van Moerkerken brengt buurtbewoners samen

Ervaringen

In het drukke Amsterdam Nieuw-West biedt de Fruittuin Van Moerkerken een rustgevende plek voor de buurtbewoners. Deze fruitboomgaard is gezamenlijk opgezet door het creatieve netwerk Cascoland in samenwerking met buurtbewoners. Mede dankzij een bijdrage van het Postcode Loterij Buurtfonds, is een verlaten parkeerplaats in de Van Deysselbuurt getransformeerd tot een levendig centrum waar buurtbewoners samen tuinieren, koken en leren. De tuin speelt een belangrijke rol in de sociale en economische dynamiek van de buurt.

Een plek waar iedereen mee doet

De Fruittuin Van Moerkerken is een plek waar buurtbewoners uit Amsterdam Nieuw-West samenkomen en waar iedereen mee kan doen. De buurtbewoners werken hier samen aan het onderhouden van fruitbomen, moestuinen en kruidenbedden. De aanwezigheid van een glazen kas maakt het mogelijk om het hele jaar door te koken en voedsel te conserveren, wat zorgt voor voortdurende activiteiten en betrokkenheid. De Fruittuin is ook een uitvalsbasis plek voor het verbinden van uiteenlopende allerlei groene, sociale en ondernemende initiatieven in de buurt. Deze initiatieven dragen bij die bijdragen aan een levendige en veilige wijk, waar iedereen mee kan doen.

De kracht van dit project ligt in de diversiteit van mensen. In Nieuw-West wonen mensen uit ongeveer 175 verschillende landen, elk met hun eigen cultuur. Zonder de Fruittuin zouden buurtbewoners afzonderlijk in hun eigen keukens koken en elkaar waarschijnlijk nooit ontmoeten.

Meer invloed in de buurt

De Fruittuin zorgt voor lokaal en gezond voedsel: geproduceerd door en voor buurtgenoten. Met dit project nemen bewoners zelf het initiatief en krijgen ze meer invloed op hun buurt. En er wordt ook gedacht aan de lange termijn: met een meerjarenplan om de wijk te verbeteren. Cascoland werkt nauw samen met buurtbewoners en legt contacten met de gemeente en partners zoals woningcoöperatie Rochdale. Hierdoor wordt er op een nieuwe manier samengewerkt om een sociale, groenere buurt te creëren

Groei lokale economie

Niet alleen sociaal, maar ook economisch brengt de Fruittuin nieuwe kansen. Door voedsel te verbouwen en producten in de kas en op de markt te verkopen, ontstaat er een micro-economie binnen de Van Deysselbuurt. Elk product heeft een persoonlijk label met het verhaal van de maker, wat zorgt voor meer verbondenheid in de buurt. Dit stimuleert lokaal ondernemerschap en biedt bewoners de kans om een inkomen te genereren. Sommigen starten zelfs hun eigen cateringbedrijf.

Verbinding in de wijk

Mede dankzij steun van het Postcode Loterij Buurtfonds bestaat deze groene oase inmiddels al vier jaar, en zijn er nog vele mooie plannen voor de toekomst. Met de steun kan de Fruittuin een extra kas plaatsen, waardoor er ruimte ontstaat voor nog meer activiteiten. Door deze uitbreiding kunnen meer buurtbewoners deelnemen aan een breed scala aan projecten, zoals het beheren van groente- en kruidentuinen, kookworkshops en andere buurtactiviteiten.

Het Postcode Loterij Buurtfonds steunt Cascoland dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.