Hét recept voor een betere buurt

Ervaringen

‘Het is het mooiste compliment als ze om een recept vragen’. Nicole is vrijwilliger bij BuurtBuik in Utrecht Oost, een initiatief dat voedselverspilling tegengaat door eten op te halen bij horeca, supermarkten en groenteboeren. Van deze buit koken zij iedere maandag een driegangenmenu voor buurtbewoners. ‘Dankzij het Postcode Loterij Buurtfonds hebben we nu een bakfiets om het eten op te halen. Daar zijn we super blij mee!’

Driegangen voor iedereen

Behoefte aan gezelligheid, deze week krap bij kas of binding met je buren? Iedereen is welkom om aan te schuiven. Corrie is een van de buurtbewoners die wekelijks met haar vriendin Sjaan langskomt. ‘Mijn man is in 2015 overleden. Dan ben je toch veel alleen. Ik ben blij dat ik eens per week bij BuurtBuik kan eten en gezellig met andere bewoners kan praten over wat je meemaakt of wat je hebt gedaan. Het is echt een uitje. En lekker eten ook.’

Gemak dankzij de bak

Koken is iedere keer weer een creatieve uitdaging omdat je van tevoren nooit weet wat de opbrengst van die dag gaat zijn. ‘Voordat we beginnen met koken wordt de vangst bekeken en brainstormen we samen over het menu van die avond. Er zijn altijd wel mensen met geniale ideeën en soms hebben we een thema-diner omdat er bijvoorbeeld veel dezelfde producten overblijven,’ vertelt Nicole. Door de bakfiets is het ophalen van de ingrediënten een stuk makkelijker geworden. ‘Ik hoop dat andere mensen ook gebruik gaan maken van het Postcode Loterij Buurtfonds omdat het een mooi initiatief is om lokale projecten te steunen’.

Over BuurtBuik

BuurtBuik redt voedsel van verspilling door eten op te halen bij horeca, supermarkten en groenteboeren en het te delen met buurtbewoners. In verschillende wijken in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam brengen zij buurtbewoners bijeen die elkaar een handje helpen en redden zij voedsel van de afvalbak.

Over Postcode Loterij Buurtfonds

Het Postcode Loterij Buurtfonds is opgezet om buurtprojecten te ondersteunen zodat ze snel gerealiseerd kunnen worden en om buurtbewoners te inspireren om in actie te komen. Alle in Nederland gevestigde maatschappelijke organisaties kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage tussen de € 500,- en € 5.000,-. Het Postcode Loterij Buurtfonds is onderdeel van Stichting DOEN en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Het Postcode Loterij Buurtfonds heeft sinds 2020 ruim 1.150 buurtprojecten gerealiseerd. Heeft u ook een goed idee voor uw buurt? Kijk op de website van het Postcode Loterij Buurtfonds voor meer informatie.