Haagse garderobes krijgen tweede leven

Ervaringen

"Kleding verbindt. Hoe oud je ook bent, of wat je culturele achtergrond ook is." Carola is oprichtster van het Oppimp Atelier, een creatieve plek in Den Haag waar buurtbewoners, mede dankzij het Postcode Loterij Buurtfonds, kennismaken met sustainable fashion én zelf creatief aan de slag kunnen door het pimpen van eigen kleding onder begeleiding van lokale kunstenaars. "Printen, stempelen, naaien, borduren – het kan allemaal. Je merkt echt dat ieders creativiteit naar boven komt. "

Expositie en workshop

Het Oppimp Atelier is een tijdelijke expositie en workshopruimte in één. Gevestigd in een oud horecapand in de Haagse wijk Mariahoeve, komen buurtbewoners meerdere dagen per week samen voor het pimpen van kleding of voor een praatje. Aangepaste ladders worden gebruikt als kledingrekken waar voorbeeldkleding aan hangt. "Het interieur is gemaakt door een Haagse architect die werkt met materialen en objecten die er al zijn. Dat sluit mooi aan bij het idee achter het Oppimp Atelier: in plaats van kleding weggooien, kunnen buurtbewoners hier hun kleding een tweede leven geven," vertelt Carola.

Samen pimpen

De begeleiding van lokale kunstenaars tilt het project naar een hoger niveau, maar het gaat uiteindelijk om het enthousiasme van de wijk zelf. Gelukkig zit het met dat enthousiasme wel goed. "We zien ook steeds meer buurtbewoners terugkomen. Alle leeftijden en culturen zitten in de workshops door elkaar heen. Van Hagenezen tot expats tot mensen uit het asielzoekerscentrum. Niet iedereen heeft kleding bij zich, dus hebben we ook een samenwerking met de kringloop. Aan het einde van de middag gaat iedereen met een cadeautje naar huis. Iets waar ze blij mee zijn en waar ze echt iets aan hebben."

Over het Oppimp Atelier

Samen met de nieuwe Stichting Cultuurgebaar is het Oppimp Atelier van 14 Sept tot en met 21 okt 2022 neergestreken in Mariahoeve. Pimp je eigen kleding onder begeleiding van een Haagse kunstenaar zonder dat er een naaimachine aan te pas komt. Door iets op je kleding te naaien wat je dierbaar is, iets erop te stempelen of door te verven maak je je eigen T-shirt, broek of jurk leuker. Samen zorgen we voor een duurzame wereld! Deelnemende kunstenaars: Marianne Aulman, Laura Snijders, Ilse Versluijs, De Naaierij en refunc.

Over het Postcode Loterij Buurtfonds

Het Postcode Loterij Buurtfonds is opgezet om buurtprojecten te ondersteunen zodat ze snel gerealiseerd kunnen worden en om buurtbewoners te inspireren om in actie te komen. Alle in Nederland gevestigde maatschappelijke organisaties kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage tussen de € 500,- en € 5.000,-. Het Postcode Loterij Buurtfonds is onderdeel van Stichting DOEN en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Het Postcode Loterij Buurtfonds heeft sinds 2020 ruim 1.150 buurtprojecten gerealiseerd. Heeft u ook een goed idee voor uw buurt? Kijk op de website van het Postcode Loterij Buurtfonds voor meer informatie.