Hoe een Frans spel een Zeeuws dorp verbindt

Ervaringen

"Als er ook maar een beetje zon schijnt, dan staan mensen een balletje te gooien." De jeu de boules-baan in Renesse, die dankzij steun van het Postcode Loterij Buurtfonds is gerealiseerd, is een trekpleister in het dorp. "We zien het echt als een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Van gezinnen en jongeren tot de ouderensoos," vertelt buurtbewoonster Nicoline. "En zien spelen doet spelen!"

Een baan voor iedereen

"De baan is dit voorjaar geopend. Eerst was hij nog niet zo herkenbaar als jeu de boules-baan. Toen hebben we er een bord bij gezet, en een bankje met plantenbakken. Je merkt nu dat als er mensen aan het jeu de boulen zijn, anderen blijven kijken en een praatje maken. Dat contact is mooi om te zien." Voor mensen die geen ballen hebben maar wel willen spelen, liggen er een aantal sets te leen op centrale locaties in het dorp. Nicoline: "Zelf gaan we af en toe met onze kleinkinderen naar de baan."

Samen onderhouden

Het aanleggen van de jeu de boules-baan gaat verder dan alleen een praatje en spelen. "Samen onderhouden we ook de baan. Buurman en buurvrouw Knol zijn baanbeheerders. Die harken de steentjes aan en zorgen dat de baan er goed bij ligt. Andere buren zorgen dan weer dat de planten om de baan heen water krijgen."

Over het Postcode Loterij Buurtfonds

Het Postcode Loterij Buurtfonds is opgezet om buurtprojecten te ondersteunen zodat ze snel gerealiseerd kunnen worden en om buurtbewoners te inspireren om in actie te komen. Alle in Nederland gevestigde maatschappelijke organisaties kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage tussen de € 500,- en € 5.000,-. Het Postcode Loterij Buurtfonds is onderdeel van Stichting DOEN en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Het Postcode Loterij Buurtfonds heeft sinds 2020 ruim 1.150 buurtprojecten gerealiseerd. Heeft u ook een goed idee voor uw buurt? Kijk op de website van het Postcode Loterij Buurtfonds voor meer informatie.