In Akkrum gaan ze door de bomen het bos weer zien

Ervaringen

"We misten bomen in het dorp." Reden genoeg voor het Friese Akkrum om 116 bomen te verdelen over het dorp voor het project Meet me in the Forest. "Dankzij een bijdrage van het Postcode Loterij Buurtfonds hebben we een deel van de bomen op het centrale plein geplaatst voor vergroening, met een ander deel hebben we een theater gevormd waar afgelopen zomer allerlei culturele activiteiten werden georganiseerd," vertelt initiatiefnemer Zwier. De bomen zijn afkomstig van project Bosk in Leeuwarden en krijgen nu een vaste plek in Akkrum.

Bomen als verbinding

De bakken zijn per boot van Leeuwarden naar Akkrum gehaald. Hier sierden zij van 19 augustus tot en met eind september Akkrum om mensen te laten wennen en te laten praten over vergroening van het dorp. Zwier: "Het project werkte enorm verbindend. Zowel voor onze hechte en gepassioneerde projectgroep en de relatie met de gemeente als met bewoners die over het groen in het dorp in gesprek gingen en een van de 15 voorstellingen in het tijdelijke theater bezochten."

Theater in het groen

Op het passantenhaventerrein werd met 25 bomen een tijdelijk theater gebouwd. "Het was ontzettend knus. Met lampjes tussen de bomen, ongeveer 60 bezoekers per voorstelling en getalenteerde mensen op het podium. Van muzikanten tot films tot sprekers. Een combinatie tussen cultuur en natuur waar iedereen heel enthousiast over was." Inmiddels heeft de gemeente vaste plekken in het dorp gevonden waar de bomen het beste tot hun recht komen. De eerste stap tot vergroening van Akkrum is daarmee gezet.

Over het Postcode Loterij Buurtfonds

Het Postcode Loterij Buurtfonds is opgezet om buurtprojecten te ondersteunen zodat ze snel gerealiseerd kunnen worden en om buurtbewoners te inspireren om in actie te komen. Alle in Nederland gevestigde maatschappelijke organisaties kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage tussen de € 500,- en € 5.000,-. Het Postcode Loterij Buurtfonds is onderdeel van Stichting DOEN en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Het Postcode Loterij Buurtfonds heeft sinds 2020 ruim 1.150 buurtprojecten gerealiseerd. Heeft u ook een goed idee voor uw buurt? Kijk op de website van het Postcode Loterij Buurtfonds voor meer informatie.