In Limburg leren ze elkaar én de streek kennen

Ervaringen

"Hoe meer reuring, hoe beter." Hubert is vrijwilliger bij Streekmuseum Hoéswej, een voormalige landbouwschool in Limburg die mede dankzij het Postcode Loterij Buurtfonds is omgebouwd tot streekmuseum met een huisweide. Hier laten zij bezoekers kennismaken met het Limburgse leven van vroeger. "Er komen hier allerlei groepen uit de buurt samen, voor een gezellig bezoek maar ook voor onderhoud. Zo werken we samen in de boomgaard. Met het fruit uit de bomen bakken vlaaien in ons bakhuis."

Uitwisseling van kwaliteiten

In het streekmuseum en de bijbehorende huisweide (of hoéswej, zoals ze in Limburg zeggen) met een moestuin, kruidentuin, boomgaard en kleinvee wordt het alledaagse leven in het vroegere Gronsveld verbeeld. Meer dan 125 vrijwilligers houden hier oude technieken levend en geven deze kennis door aan een jongere generatie. Zo worden oude museumvoorwerpen samen gerestaureerd, worden biologische teelmethodes geïntroduceerd en bakken vrijwilligers samen met de jongeren van Zorgbureau Talent brood en vlaai in het bakhuis.

"We werken voornamelijk met historisch materiaal en gereedschappen, bijvoorbeeld in onze meubelmakerij of in de tuinen. Dan komen ervaren rotten in het vak goed van pas. We halen de mensen achter de geraniums vandaan en laten ze actief participeren in ons streekmuseum en in de hoéswej. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van ieders kwaliteiten," vertelt Hubert trots. "En straks komt er ook een woonzorgcomplex bij voor mensen met dementie en hun partners. Die kunnen dan genieten van onze tuin of een handje meehelpen."

Postcode Loterij Buurtfonds als vliegwiel

Vier jaar lang werd er gewerkt aan plannen voor het streekmuseum en de hoéswej. In april 2022 gingen de deuren eindelijk (op afspraak) open voor publiek. Hubert: ‘We hadden best wat financiering nodig om het terrein van oerwoud tot ontmoetingsplek te maken. Met een projectplan en ondernemingsplan op zak zijn we aanvragen gaan doen, maar dat bleek nog best lastig. Het Postcode Loterij Buurtfonds bleek laagdrempeliger én was het eerste fonds dat in ons en onze doelstelling geloofde. Dat werkte vervolgens weer als vliegwiel voor andere fondsen en de gemeente. En nu staat het gewoon! Het eerste buurtfeest met een dikke 400 bezoekers heeft hier zelfs ook al plaatsgevonden, fantastisch.’

Over het Postcode Loterij Buurtfonds

Het Postcode Loterij Buurtfonds is opgezet om buurtprojecten te ondersteunen zodat ze snel gerealiseerd kunnen worden en om buurtbewoners te inspireren om in actie te komen. Alle in Nederland gevestigde maatschappelijke organisaties kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage tussen de € 500,- en € 5.000,-. Het Postcode Loterij Buurtfonds is onderdeel van Stichting DOEN en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Het Postcode Loterij Buurtfonds heeft sinds 2020 ruim 1.150 buurtprojecten gerealiseerd. Heeft u ook een goed idee voor uw buurt? Kijk op de website van het Postcode Loterij Buurtfonds voor meer informatie.