Kazerne Reigersbos: talentontwikkeling, ondernemerschap en buurtinitiatieven

Ervaringen

Kazerne Reigersbos is een cultureel centrum en broedplaats in Reigersbos. Deze voormalige brandweerkazerne staat vooral bekend om de talentontwikkeling, ondernemerschap en buurtinitiatieven. Iedereen is er welkom en mag zich thuis voelen. Hiermee maakt zij deze Amsterdamse ontwikkelbuurt leefbaarder.

Een creatieve buurtplaats

Door een lobby vanuit jonge bewoners van de wijk is Kazerne Reigersbos door de gemeente Amsterdam gekocht om er een creatieve buurtplaats van te maken. Dit omdat de buurt grote behoefte had aan een plek waar de bewoners culturele en maatschappelijke activiteiten kunnen ontwikkelen. Het bewonersinitiatief verzorgt samen met betrokken buurtbewoners de programmering van het gebouw, zorgt ervoor dat de creatieve organisaties die in het pand een ruimte huren een band met de buurt hebben en ontwikkelt zelf, in samenwerking met bewoners en organisaties die met bewoners werken, verschillende projecten. Zelfinitiatief van ondernemers en buurtbewoners staan hierbij centraal.

Verschillende creatieve ruimtes

Er zijn 18 studio’s voor creatieve ondernemers, kunstenaars en culturele organisaties in hartje Amsterdam Zuidoost. Daarnaast is er een muziekproductieruimte, buurtwerkplaats, flex-werkplekken, (buurt)podium, een keuken, koffiebar en sportzaal. Van workshops, sportactiviteiten, muziekopnames tot aan meetings, bijeenkomsten en buurtactiviteiten: alle ruimtes worden dagelijks optimaal benut.

De buurt leefbaarder maken

Reigersbos in Amsterdam-Zuidoost is een van de zogeheten ‘ontwikkelbuurten’ in Amsterdam. Het is een buurt die langdurig achterblijft bij de rest van de stad en slecht scoort op leefbaarheid. Safka Overweel, programmamanager Postcode Loterij Buurtfonds: “Voor wijken zoals Reigersbos, waar veel actieve bewoners zijn, is het belangrijk dat er plekken zijn zoals Kazerne Reigersbos, die niet alleen kunnen faciliteren door middel van ruimtes en ondersteuning bij activiteiten, maar ook een stem te geven aan de mensen tegenover de systemen.”

Het systeem veranderen

Kazerne Reigersbos denkt mee met de gemeente Amsterdam over hoe zij samen met bewonersinitiatieven de wijk kan verbeteren. Daarmee wil Kazerne Reigersbos dat initiatieven niet meer als een aan te sturen project worden gezien, maar als een partner om samen naar de verschillende problemen in de wijk te kijken en hoe deze gezamenlijk aan te pakken. Een mooi voorbeeld hiervan is dat Kazerne Reigersbos meedenkt als partner van de gemeente over de herontwikkeling van het centrumgebied van Reigersbos en de nieuwe maatschappelijk voorzieningen die daar moeten komen.

Het Postcode Loterij Buurtfonds steunt Kazerne Reigersbos en andere grotere, ondernemende bewonersinitiatieven dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.