Lol trappend over de Gelderse heuvels

Ervaringen

"We hebben zo gruwelijk veel lol samen." Theo en Meinte zijn Fietsmaatjes en fietsen dankzij het Postcode Loterij Buurtfonds al een jaar op een duo-fiets door de omgeving rond Montferland. "Ik mag zelf niet meer fietsen maar wil wel mijn benen in beweging houden. Dankzij Theo en de duo-fiets ben ik lekker in beweging, even het huis uit en het is nog gezellig ook," vertelt Meinte.

Samen op pad

Om de twee weken gaan Theo en Meinte samen op pad voor een ritje van ongeveer 25 kilometer. "Mijn voeten worden dan vastgezet, ik heb een gordel om en ik heb eigen versnellingen zodat ik op eigen tempo mee kan trappen met Theo." Ze proberen altijd weer andere routes in hun buurt te vinden. Langs de Rijn, door de bossen of voor de gezelligheid even naar de markt. Het gebied rond Montferland is heuvelachtig, maar dat is voor de duo-fiets met elektrische ondersteuning geen probleem. Theo: "De mooiste routes deel ik dan ook weer met andere vrijwilligers."

Van Fietsmaatjes naar vrienden

Het sociale aspect is bij Fietsmaatjes net zo belangrijk als in beweging zijn. Coördinatoren zorgen voor een goede match tussen vrijwilligers en deelnemers. Die match is tussen Meinte en Theo zeker gevonden. "Ik neem altijd een thermoskan koffie mee, Meinte de koeken. Onderweg hebben we het over van alles en nog wat. Ik kan wel zeggen dat we inmiddels een vriendschap hebben opgebouwd. Het is voor mij ook echt een uitje," vertelt Theo. "Ik verheug me er ook elke keer weer erg op," vult Meinte aan. "Fietsen met Theo is afleiding en ontspanning. En ik fiets altijd fanatiek mee hoor!"

Over Fietsmaatjes

Fietsmaatjes is bedoeld voor iedereen die graag buiten komt, in beweging wil blijven en in sociaal contact komt met buurtgenoten. Voor mensen die er op uit willen met de fiets maar die zich onzeker voelen of dit door een beperking niet meer zelfstandig kunnen. Dankzij de duo-fietsen met elektrische trapondersteuning kan de deelnemer meetrappen naar vermogen. Iedereen kan dus meedoen. Op deze manier komen buurtbewoners weer buiten én ontmoeten ze elkaar. Samen bewegen, lachen en de omgeving ontdekken met je buren: hoe mooi is dat?

Over het Postcode Loterij Buurtfonds

Het Postcode Loterij Buurtfonds is opgezet om buurtprojecten te ondersteunen zodat ze snel gerealiseerd kunnen worden en om buurtbewoners te inspireren om in actie te komen. Alle in Nederland gevestigde maatschappelijke organisaties kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage tussen de € 500,- en € 5.000,-. Het Postcode Loterij Buurtfonds is onderdeel van Stichting DOEN en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Het Postcode Loterij Buurtfonds heeft sinds 2020 ruim 1.150 buurtprojecten gerealiseerd. Heeft u ook een goed idee voor uw buurt? Kijk op de website van het Postcode Loterij Buurtfonds voor meer informatie.