Podcast ‘De Groentjes’ deelt liefde voor volkstuin met Groningers

Ervaringen

In de groene oase van de Groningse Volkstuinvereniging Tuinwijck voelen mensen, dieren en planten zich helemaal thuis. Leden zorgen er voor het groen en delen hun verhalen met elkaar. Podcastmakers Marius en Jurgen zetten deze verhalen het zonnetje in de gezellige en leerzame podcast ‘De Groentjes’. Samen met de podcastmakers hopen de leden zo buurtbewoners aan te steken met hun liefde voor de natuur en hen te betrekken bij de volkstuin. Marius en Jurgen: “We laten met de podcast zien hoe er met de natuur op de volkstuin wordt omgegaan en waarom dit belangrijk is, zeker in de stad”.

Liefde voor natuur delen

Tuinwijck is een weelderige volkstuin in Groningen. Een plek waar natuurvriendelijk tuinieren en genieten van een groene omgeving centraal staan. Waar volkstuinen normaal gesproken alleen toegankelijk zijn voor de leden, daar stelt Volkstuinvereniging Tuinwijck deze open voor buurtgenoten. Via de podcast maken mensen uit de Stad en omgeving laagdrempelig kennis met de groene oase en haar enthousiaste leden. Leden die iedereen die langskomt met open armen ontvangen. Jurgen: ''Er komt elke keer een andere bewoner aan het woord. Met prachtige, grappige en inspirerende verhalen als resultaat!

[tekst gaat verder na de foto]

Nieuwe omgang met natuur en elkaar

De podcastmakers zien in de volkstuin een voorbeeld van hoe wij in deze tijd met elkaar en de natuur om ons heen moeten omgaan. Het leven in de volkstuin als blauwdruk voor onze samenleving. De liefde die de mensen in de volkstuin voor de natuur hebben overbrengen op anderen, van dorpeling tot stadsdier. Jurgen: “Het laat de luisteraar nadenken over eigen omgang met natuur en tuin, en we geven hem handvatten om op microniveau de wereld een beetje beter achter te laten.” Naast de podcast organiseren de Tuinwijckers leuke activiteiten als natuurrondleidingen en activiteitenmiddagen om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken. Iedereen is welkom!

Marius: “Ga je ook mee naar een plek die de bewoners zelf het paradijs in de buurt noemen? Luister én ervaar dan hoe onze volkstuin klinkt!” Luister Podcast de Groentjes, een portret van een volkstuin, via je favoriete streamingdienst.

Over het Postcode Loterij Buurtfonds

Het Postcode Loterij Buurtfonds is opgezet om buurtprojecten te ondersteunen zodat ze snel gerealiseerd kunnen worden en om buurtbewoners te inspireren om in actie te komen. Alle in Nederland gevestigde maatschappelijke organisaties kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage tussen de € 500,- en € 5.000,-. Het Postcode Loterij Buurtfonds is onderdeel van Stichting DOEN en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Het Postcode Loterij Buurtfonds heeft sinds 2020 ruim 1.150 buurtprojecten gerealiseerd. Heeft u ook een goed idee voor uw buurt? Kijk op de website van het Postcode Loterij Buurtfonds voor meer informatie.