Sport en spel als basis voor een toekomst

Ervaringen

Als jongen groeide Sinan op in een “kwetsbare wijk” in Amsterdam-Oost. Een plek waar jongeren elkaar veelal op straat ontmoeten. Door gebrek aan kansen of soms een thuissituatie waarbij steun en sturing ontbreken, groeit kattenkwaad daar door verveling en groepsdruk makkelijk uit tot iets groters. Zelf weet Sinan dankzij zijn ouders altijd van het slechte pad te blijven en stopt hij zijn energie in sport. Met SK Coaching wil hij de jeugd nu de uitweg bieden die veel van zijn leeftijdgenoten vroeger niet hadden.

Verantwoordelijkheid geven
Met SK Coaching werkt Sinan samen met jongeren uit de wijk. Hierbij probeert hij de problemen die er zijn niet van bovenaf op te lossen, maar maakt hij buurtbewoners, en dan met name de jongeren, zelf verantwoordelijk voor hun omgeving. Toen een groep jongeren op IJburg voor overlast zorgde op een voetbalpleintje, besloot hij bijvoorbeeld om een paar jongens van de groep zelf verantwoordelijk te maken. “Ik vroeg hen of zij hun vrienden elke avond wilde vragen om het pleintje om 22:00 vrij te maken. Ik gaf ze vertrouwen én verantwoordelijkheid. En met succes! Toen ontdekte ik de kracht van eigen initiatief.”

Voor en door jongeren
De aanpak op het voetbalpleintje staat symbool voor de werkwijze van Sinan. In de wijk organiseert hij verschillende activiteiten waarbij de jeugd eigen verantwoordelijkheden krijgt. Jongeren van 16 jaar en ouder geven voetballessen aan moeders uit de buurt, helpen met het organiseren van sporttoernooien en zijn bovenal een rolmodel voor hun jonge buurtgenoten. Sinan: “Ik wijs in elke wijk een coördinator aan. Verder bestaat het team uit vrijwilligers, stagiaires en betaalde trainers. Afhankelijk van wat iemand wil en kan, leiden we ze op en groeien ze door.” Ondertussen is SK Coaching naast IJburg ook actief op Zeeburgereiland en in de Indische Buurt, de oude wijk van Sinan. Volgens een Turks gezegde houdt Sinan in elke wijk een oogje in het zeil, want: “Als je iets niet ziet, dan is het niet van jou.”

Spelend naar de toekomst
Uiteindelijk is het doel van Sinan om alle jongeren via sport en spel bij elkaar te brengen en ze de kennis, het zelfvertrouwen en het netwerk te geven waarmee ze hun eigen toekomst kunnen opbouwen. Zo worden zij ambassadeurs van hun eigen wijk en dichten ze de kloof tussen hen en de andere buurtbewoners. Regelmatig komen er mensen uit het netwerk van Sinan langs. Vrienden van SK Coaching die zich belangeloos inzetten en de jongeren inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Van topsporters en voetballers als Ryan Gravenberch (Ajax), Reda Kharchouch (Sparta) en Benaissa Benamar (FC Utrecht) tot betrokken buurtbewoners die helpen bij het opstellen van een cv en het leren van sollicitatievaardigheden.

Zo hoopt Sinan in steeds meer wijken die dit nodig hebben een centrale rol in te nemen. Een veilige plek waar er altijd iemand klaarstaat, waar gespeeld en geleerd wordt en waar iedereen een toekomst heeft. “Er zijn jongens die verkeerde dingen deden en uiteindelijk toch de keuze hebben gemaakt om op een positieve manier hun brood te verdienen. Ik ben heel trots op die jongens. Ik heb de deur voor ze open gedaan, maar je moet wel zelf naar binnen lopen.”

Eind vorig jaar ging de Amsterdamse nieuwszender AT5 langs bij Sinan een maakte onderstaand verslag.