Terugblik We Doen Het Samen Festival 2024: Benut lokale kracht!

Ervaringen

Op zaterdag 13 april vond het We Doen het samen! Festival plaats. En wat was het een spektakel. De energie was fantastisch. Workshops vol kennis en passie en persoonlijke gesprekken met actieve bewoners die inspireren. Met als klap op de vuurpijl, een historische stap. De aftrap van een coalitie die miljoenen actief samenwerkende bewoners in Nederland vertegenwoordigt: de We Doen Het Samen Coalitie.

Doel van het Festival

Het We doen het samen! Festival wordt gedragen door Katalys, VSBfonds, Postcode Loterij Buurtfonds, Oranje Fonds, Nederland Zorgt Voor Elkaar, LSA Bewoners, Vereniging NOV en LVKK. Al deze organisaties geloven in gemeenschapskracht en gelijkwaardige samenwerking tussen bewonersinitiatieven, gemeenten en maatschappelijke organisaties.

Op het We doen het samen! Festival 2024 kwamen actieve burgers en beleidsmakers samen, vierden we de belangrijke bijdrage van bewonersinitiatieven, deelden we kennis en inspiratie met elkaar en deden we een belangrijke oproep aan overheid en politiek. Zoek ons op, werk met ons samen, geef ons ruimte!

Het We doen het samen! Festival betekent ontmoeting tussen praktijk en beleid, uitwisseling, praktische tips, inspirerende inzichten én financiële mogelijkheden voor je project of initiatief. Bezoekers konden meedoen met workshops, luisteren naar bijzondere sprekers en verhalen of kennismaken met verschillende fondsen en organisaties die jouw initiatief een stap verder helpen.

Ook bezoeker Wim Vervoort (directeur Cultuurcentrum Baarle) was enthousiast over het festival:
‘’Wat een prikkelende dag beleefden we op het We doen het samen! Festival. Een hele dag boeiende workshops, verbindende projecten, warme ontmoetingen; zowel praktijkvoorbeelden als beleidsworkshops.’’

Lancering We doen het Samen Coalitie

De aftrap van de We doen het Samen Coalitie was een hoogtepunt van deze prachtige zaterdag. De coalitie vertegenwoordigt de stemmen van miljoenen actieve bewoners en lokale initiatieven in het hele land, die al jarenlang cruciale rollen vervullen in het organiseren van gemeenschappen, het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen en het bieden van oplossingen op lokaal niveau. Nu, voor het eerst in de geschiedenis, verenigen zij zich om een collectieve boodschap te verkondigen. Meer weten? Floor Ziegler van de Stadsmakerscoöperatie legt het je in het filmpje hieronder graag uit:

Tot volgend jaar!

We doen het samen! Festival was een groot succes. Volgend jaar zijn we natuurlijk ook weer van de partij! Jullie ook?