'Stap uit de schaduw’ laat zien dat mensen meer zijn dan hun problemen

Ervaringen

In ons land leven veel mensen die zich vanwege persoonlijke problemen terugtrekken uit de maatschappij. Zij zitten bijvoorbeeld thuis met een burn-out, wachten als nieuwkomer op een kans of kunnen door de stijgende prijzen de rekeningen niet meer betalen. In de theatervoorstelling ‘Stap uit de schaduw’ brengt Stichting Kunstgreep deze verhalen uit de schaduw naar het daglicht. Buurtbewoners uit Amsterdam Oost dragen bij aan de voorstelling via verschillende workshops of ontmoeten elkaar tijdens een van de voorstellingen. Waar naderhand altijd tijd wordt gemaakt voor een gesprek. Zo maakt Stichting Kunstgreep elk probleem bespreekbaar en beseffen bewoners dat zij er niet alleen voor staan.

In de wachtkamer van de overheid

‘Stap uit de schaduw’ is het beste te omschrijven als een buurtmuziektheatervoorstelling over armoede en de bijbehorende wetten, regels en overheidsinstanties waar je dan mee te maken krijgt. Met een flinke dosis humor vertelt de voorstelling persoonlijke verhalen van mensen die slachtoffer zijn van een overheid die fouten maakt of die lang op een antwoord laat wachten. Want of je nu de huur niet meer kunt betalen of geen baan kunt vinden, de kans is groot dat je in de wachtkamer terecht komt.

We lijken meer op elkaar dan we denken

Om mensen te motiveren om uit de schaduw te stappen organiseert Stichting Kunstgreep in aanloop naar de voorstelling verschillende workshops. Mensen die zich hebben teruggetrokken uit onze samenleving ontmoeten elkaar en voelen dat zij weer ergens onderdeel van zijn. Ze bouwen weer zelfvertrouwen op en ontwikkelen misschien wel hele nieuwe talenten. De resultaten van de workshops en verhalen van de deelnemers worden gebruikt als inspiratie voor de buurtvoorstelling.

Inna van den Hogen, regisseur bij Stichting Kunstgreep: ‘Verhalen die wellicht minder snel gezien worden, krijgen nu het podium dat ze verdienen. We zien steeds meer hokjes verschijnen in de buurt, terwijl we eigenlijk ook heel erg op elkaar lijken. Meer dan dat je je soms bewust bent. Met onze voorstelling maken wij dit inzichtelijk, maar gaan wij ook het gesprek aan met het publiek. Uit de schaduw en op naar de zonnestralen!’’

Op 23 juni 2023 vindt de première van ‘Stap uit de schaduw’ plaats in de OBA, locatie Oosterdok. Houd de website van Kunstgreep in de gaten voor de rest van het programma.

Over het Postcode Loterij Buurtfonds

Het Postcode Loterij Buurtfonds is opgezet om buurtprojecten te ondersteunen zodat ze snel gerealiseerd kunnen worden en om buurtbewoners te inspireren om in actie te komen. Alle in Nederland gevestigde maatschappelijke organisaties kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage tussen de € 500,- en € 5.000,-. Het Postcode Loterij Buurtfonds is onderdeel van Stichting DOEN en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Het Postcode Loterij Buurtfonds heeft sinds 2020 ruim 1.150 buurtprojecten gerealiseerd. Heeft u ook een goed idee voor uw buurt? Kijk op de website van het Postcode Loterij Buurtfonds voor meer informatie.