Veilige speelplek voor kinderen en ontmoetingsplek voor de buurt.

Ervaringen


Een vernieuwd speelveld waar niet enkel kinderen, maar ook (groot)ouders en andere buurtbewoners uit Koudekerke elkaar ontmoeten. Stichting Dorpsraad Koudekerke is blij met deze nieuwe ontmoetingsplek voor de buurt.

In gemeente Veere ligt Koudekerke. Een dorp met een inwonersaantal van ruim 4300 inwoners. De inwoners worden vertegenwoordigd door Stichting Dorpsraad Koudekerke. Deze stichting organiseert regelmatig openbare vergaderingen voor alle dorpsgenoten. Devergaderingen hebben als doel om ideeën uit te wisselen, buurtbewoners een podium te geven en voor verbetering in het dorp te zorgen.

Speelveld vernieuwen
Jessica Geldof, Suzanne Gascoigne en Marianne van der Heijden, moeders en inwoners van Koudekerke, keken al een tijdje naar een kaal speelveld, vol afgekeurde speeltoestellen. De gemeente Veere wilde niet investeren in het veld, terwijl de buurt aan het verjongen is. “De oude toestellen zijn vorig voorjaar weggehaald, want het was voor de kinderen onveilig om erop te spelen. De toestellen waren in verval en de kinderen kwamen met splinters in hun handen naar huis, dat moest anders", vertelt Gascoigne aan Omroep Zeeland. Het drietal besloot het heft in handen te nemen. Vastberaden en overtuigd van hun idee vroegen zij fondsen en lokale bedrijven om een bijdrage voor nieuwe speeltoestellen.

Onder meer dankzij de bijdrage van het Postcode Loterij Buurtfonds is het speelveld in Koudekerke op 21 maart geopend. Het veld heeft nieuwe speeltoestellen gekregen. Schommelen, klimmen, van de glijbaan glijden en in het houten huisje spelen, het is nu allemaal mogelijk. Niet alleen de kinderen genieten hiervan, maar ook de ouders en buurtbewoners. "Het heeft er ook voor gezorgd dat we de buurt beter leerden omdat het een ontmoetingsplaats is geworden. Je maakt sneller een babbeltje met de buren en dat is ontzettend gezellig", vertelt Gascoigne in het eerder genoemde artikel van Omroep Zeeland.

Het Postcode Loterij Buurtfonds is opgezet om buurtprojecten financieel te ondersteunen zodat ze snel gerealiseerd kunnen worden. Op die manier maken we met z’n allen Nederland een stuk mooier! Ook hopen we zo meer mensen te inspireren om ook in actie te komen. Alle in Nederland gevestigde maatschappelijke organisaties- en initiatieven kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage tussen de €500,- en €5.000,-.