Een gezamenlijke moestuin kan een fijne plek zijn om elkaar te ontmoeten, samen te werken en te ontspannen. De moestuinen zorgen voor een stukje groen in de buurt en vormen een samenkomstplek voor buurtgenoten. Iedereen kan met plezier aan de slag met het kweken van groenten en fruit, lokaal en biologisch voedsel verbouwen, en samenwerken met andere natuurliefhebbers.
Buurttuinieren heeft veel voordelen. Het is gezond, creatief en sociaal. Door samen met je buren en kinderen een moestuin aan te leggen, maak je je woonomgeving een stukje groener. Buurttuinieren zorgt ervoor dat je vrolijk wordt, nieuwe mensen leert kennen en kunt genieten van planten en dieren, én van verse groente en fruit uit eigen buurt. Het is een leuke en waardevolle activiteit voor iedereen in de buurt.
Een goede voorbereiding is essentieel voor succes. Begin met een moestuinplan: bepaal welke groenten en kruiden je wilt kweken en waar je ze gaat planten. Houd het eenvoudig en overzichtelijk. Let op de temperatuur; sommige planten ontkiemen beter binnen, terwijl andere direct buiten gezaaid kunnen worden. Spinazie, radijs en tuinkers kunnen vroeg in het seizoen buiten gezaaid worden, terwijl courgettes en pompoenen pas na half mei naar buiten kunnen. Week zaden in water om de kieming te versnellen en zaai kleine zaden in groepjes, terwijl grote zaden één voor één geplant worden. Geef jonge plantjes regelmatig water, vooral als je ze in turfpotjes hebt voorgezaaid, omdat deze snel uitdrogen.
Wil je meer te weten komen over hoe je stap voor stap kan moestuinieren? Doe dan de korte cursus van IVN Natuureducatie die je als beginnend moestuinder op weg helpt. En kijk onderstaande YouTube-video om alles over zaaien te leren.