Buurtbedrijf NuDe Toekomst werkt samen met bewoners aan de toekomst

Ervaringen

Buurtbewoners verbinden met het werk in de wijk en hun talenten laten ontplooien. Dat doet Buurtbedrijf NuDeToekomst met hun klusbedrijf, groenbedrijf en voedsel- en gezondheidshub. Deze initiatieven worden gerund door sociale ondernemers, in nauwe samenwerking met de bewoners van de Wageningse wijk De Nude.

Samen de buurt verbeteren

NuDe Toekomst gelooft dat invloed hebben als buurtbewoner op je omgeving een positief effect heeft. Op de individuele kansen en sociale ontwikkeling van de bewoners en ook op de wijk zelf. . Voor vele opdrachten werkt het buurtbedrijf samen met bewoners, de gemeente, welzijnsorganisatie Solidez, de Woningstichting en ondernemers. Op die manier waarborgen ze kwaliteit, continuïteit en goede begeleiding. Bewoners doen vanuit hun talent mee en denken mee over de toekomst van hun wijk. Waar hebben ze behoefte aan, wat kunnen ze bieden en wat is hun droom voor de wijk?

Onderhoudswerk vanuit de wijk organiseren

In De Nude staat de komende jaren veel onderhoud op de planning. Groot onderhoud aan woningen van de Woningstichting is net afgerond. Het klusbedrijf heeft hierin samengewerkt met de groot aannemer. Nu volgen de komende jaren het openbaar groen vernieuwen, vernieuwen infrastructuur, de wijk afkoppelen van het aardgastnet, het riool vervangen, en de wijk klimaatbestendig maken. Allemaal projecten die efficiënt, duurzaamen lokaal georganiseerd kunnen worden. Daaruit is NuDe Toekomst ontstaan. Door een deel van het werk en de invulling ervan samen met de bewoners uit te voeren, ontstaat meer betrokkenheid bij de wijk. De sociale samenhang zal vergroten en het eigenaarschap van de wijk komt bij de bewoners te liggen. Met deze vernieuwende aanpak kunnen ze veel impactmaken.

Droom wordt werkelijkheid

Met steun van het Postcode Loterij Buurtfonds kan NuDe Toekomst een pand huren in het hart van de wijk. Een droom die uitkomt. Zo bouwen ze samen aan een mooie plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en kunnen inspireren, leren, werken en ondernemen. Er komt een interactieve werkplaats om opdrachten met vrijwilligers uit te voeren, een ontmoetingsruimte, kantoor en workshopruimte. Het doel is om niet alleen een inspirerende werkplek te bieden voor het buurtbedrijf, maar ook een open omgeving te creëren waar buurtbewoners en anderen workshops, evenementen en gezamenlijke projecten kunnen organiseren. Het buurtbedrijf streeft ernaar sociale banden te versterken, de lokale economie te stimuleren en een duurzaam platform te bieden voor gemeenschappelijke groei.

Het Postcode Loterij Buurtfonds steunt Buurtbedrijf NuDe Toekomst dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.