Een geveltuin is een praktische en effectieve manier om zowel de buurt als je woning te vergroenen en duurzamer te maken. Steeds meer bewoners ontdekken hoe geveltuinen bijdragen aan een betere leefomgeving. Deze tuinen zijn niet alleen gunstig voor de natuur, maar bevorderen ook de gezondheid en het welzijn van de buurtbewoners.
Een geveltuin is een strookje groen dat tegen de voorgevel van je woning wordt aangelegd. Dit gebeurt vaak in straten waar huizen geen voortuin hebben. Het aanleggen van een geveltuin is eenvoudig: je verwijdert een paar stoeptegels en vervangt deze door planten, bloemen of gras. Geveltuinen zijn een laagdrempelige manier om de buurt te vergroenen zonder veel ruimte in beslag te nemen.
Geveltuinen bieden tal van voordelen voor zowel bewoners als de natuur. Ze zorgen voor een groenere en aantrekkelijkere leefomgeving, en dragen bij aan duurzaamheid en biodiversiteit. Gemeenten zien ook voordelen, zoals verbeterde klimaatadaptatie, een mooier straatbeeld en een sterkere gemeenschap. Door de omgeving te vergroenen, ontstaat een persoonlijke en rustige sfeer rondom je woning en in de buurt.
Het aanleggen van een geveltuin is eenvoudig, maar er zijn een paar stappen die je kunt volgen om het proces vlot te laten verlopen:
1. Informeer bij je gemeente: controleer welke vergunningen nodig zijn en of er subsidiemogelijkheden zijn.
2. Enthousiasmeer je buren! Samen de straat vergroenen is veel leuker dan alleen. Bovendien kun je hiervoor een bijdrage aanvragen van het Postcode Loterij Buurtfonds.
3. Kies geschikte planten voor de geveltuin. Gebruik hiervoor de gratis Bloeikalender van IVN Natuureducatie.
4. Organiseer een plantdag met jouw buurt.
Wil je makkelijk een mooie mix van planten die het hele jaar door de biodiversiteit een handje helpen? IVN Natuureducatie maakt het je makkelijk met de Tuiny Bloeipakketten. Zo plant je razendsnel een geveltuin in de buurt.